[Dutch] De Baantjescarroussels van Nederlandse Bewindslieden

November 2017: ‘tis the season om ons weer eens oud-Hollands kapot te ergeren aan al die voormalige bewindslieden die óf moeilijk hard op hun wachtgeld gaan teren van onze belastingcenten, óf via vriendjespolitiek, old boys networks en schaamteloos nepotisme meteen een of andere topfunctie inrollen. Sjongejonge. </populismemodus off>

Maar wat stelt die Haagse baantjescarroussel nou helemaal voor? Ik was benieuwd naar de functies die onze bewindvoerders de afgelopen decennia hebben vervuld na hun ministerschap. Aangezien ik niet de enige schijn te zijn (hoi Thierry) heb ik de boel meteen maar in een paar infographics gegoten. Ter lering ende vermaak.

Bronnen

Niet meegenomen

  • Personen die minder dan een jaar minister waren (allemaal even zwaaien naar Balkenende I) of op ad interim-basis werkten na het aftreden van een voorganger
  • Functies korter dan een jaar, symbolische functies (minister van staat) of irrelevante functies (penningmeester van klaverjasclub Het Hartenboertje in Hoogezand-Sappemeer)