[Dutch] Nederlandse Atlas der Rare Plaatsen

Deze kaart is ook te koop als poster via Etsy!

Sommige mensen lezen graag een goed boek. Ik lees liever een goede atlas. En in een atlas staan plaatsnamen en bij sommige plaatsnamen denk ik: hoe dan? (Stiekem is er meestal een hele makkelijke verklaring voor, maar de werkelijkheid is nou eenmaal niet half zo leuk als de verbeelding.) In Nederland heb je zo veel “hoe dan”-plekken dat je er een kaart mee zou kunnen vullen. Bij deze.

Hoe bepaal je welke plaats op de kaart komt te staan en welke niet?

Met mijn topografisch onderlegde natte vinger. Als een plaatsnaam een glimlach opleverde, nam ik hem mee, dus het is volledig afhankelijk van mijn eigen gevoel voor humor. Sommige namen klinken gewoon raar (Fiemel), andere getuigen van een enorme droogkloterigheid (hoe noemen we ons dorp? Gewoon, Dorp!), weer andere zijn leuk in context (Hollum en Ballum, Een en Een-West) of simpelweg opmerkelijk (Numero Dertien, De Laatste Stuiver).

Hee, maar als je naar de etymologie van plaatsnaam kijkt, is het best wel een logische naam.

A. in het geval van plaatsnamen noem je het toponymie, niet etymologie. Sukkel. En B. dat klopt, maar het is het resultaat dat telt.

Ik vind plaatsnaam helemaal niet zo’n opmerkelijke naam.

Ik wel.

Hee, maar ik ken plaatsnaam. Dat is helemaal geen plaats joh, dat zijn twee boerderijen en een bushalte.

Volgens Wikipedia is een het een plaats (dorp, gehucht, buurtschap…). Ga je me nou vertellen dat de hoeksteen van onze digitale informatiemaatschappij een potje loopt te liegen?

Flevoland komt er een beetje bekaaid van af, vind je niet?

Dat krijg je met zo’n provincie die tot het kleinste kiezeltje gepland is, dan doen ze niet aan rare historisch scheefgegroeide namen. Bij Flevoland ben ik iets minder kritisch geweest. (Behalve in het geval van Almere Muziekwijk, daar sta ik vierkant achter.)

Hoe komt plaatsnaam aan zijn naam?

Geen idee. Al op Wikipedia gezocht? Gooi het anders in de groep, dan zoeken we het samen uit.

Sexbierum? Rectum? Piksen? Hoe oud ben je, 10 of zo?

Dat is een belediging voor 10-jarigen.

Waarom staat plaatsnaam er niet op? Dat is toch hilarisch?

Nietes.

Welles.

Nietes.

Welles.

Welles.

Nietes.

Sukkel.